چربی و تغییرات شیمیایی DNA، ارتباط چاقی با سایر بیماریها

پیام بهداشتی "کمتر خوردن و بیشتر ورزش کردن" این روزها زیاد گوش شنوایی ندارد. بهمین علت دکتر wang طی تحقیقاتی با شناسایی تفاوت بخش هایی از DNA در نوجوانان چاق و لاغر و بررسی تأثیر چاقی در تشکیل مواد شیمیایی نظیر هورمونها و پروتئین ها و تأثیر این مواد بر متیلاسیون بخش هایی از ژنهای مرتبط با سیستم ایمنی، می خواهد تأثیر چاقی را بروی ایجاد بیماریهای مزمنی نظیر دیابت، بیماریهای قلبی عروقی و سرطان بطور عینی وملموس با استفاده از شواهد تجربی به همگان نشان دهد. شاید با درک چگونگی تأثیر چاقی بر ایجاد سایر بیماریها بتوان اهمیت کم خوردن و بیشتر ورزش کردن را به همۀ افراد یادآوری کرد.

به گفته دکتر wang : بنظر می رسد چاقی همراه با برخی تغییرات شیمیایی مشخص در DNA همراه می باشد (این یافته می تواند علت افزایش ابتلأ به بیماریهای مزمن بر اثر چاقی را توضیح دهد). یافته های این تحقیق در مجلۀ BMC Medicine (24 ژانویه 2011 ) به چاپ رسیده است. محققین امیدوارند با اطلاعات بدست آمده از این تحقیق روزی بتوانند خطر ابتلأ به بیماریهای مرتبط با چاقی را کاهش دهند.

به گفتۀ دکتر wang : "همه ما می دانیم که کاهش بافت چربی چقدر سخت است، همچنین می دانیم که چاقی می تواند سبب بسیاری از بیماریها شود، بنابراین ما می خواهیم مسیرهدف را برای کاهش ابتلأ به این بیماریها بیابیم."

چربی ها یک منبع آماده انرژی برای بدن هستند، اما بنظر دانشمندان چربیها یک کارخانۀ تولید مواد شیمیایی و ترکیباتی نظیر هورمونها و پروتئین ها هستند. در این تحقیق با مقایسۀ دو گروه از نوجوانان چاق و لاغر مشخص گردید که تغییر شیمیایی " متیلاسیون" در بخشی از ژن UBASH3A و به میزان کمتری در قسمتی از ژن TRIM3 در نوجوانان چاق بیشتر از افراد لاغر همسن آنها است. قبلاً مشخص شده بود که این دو ژن در تنظیم سیستم ایمنی نقش دارند و غالباً در افراد چاق از تنظیم خارج  می شوند. این عدم کنترل به بیماریهای التهابی مزمنی نظیر بیماریهای قلبی-عروقی، دیابت و سرطان می انجامد. متیلاسیون بروی عملکرد سیستم ایمنی با تأثیر بر میزان بیان ژنها اثر می گذارد، در واقع متیلاسیون تولید پروتئین ها را از روی این ژنها کاهش می دهد.(downstoean effect).

دکتر wang می گوید: برای پیدا کردن دارو و درمان جدید شما باید از مسیر ایجاد بیماری آگاه شوید. او می افزاید : ما می دانیم که در این بیماریها یک عدم تنظیم در عملکرد سیستم ایمنی اتفاق می افتد، اما نمی دانیم این اتفاق دقیقاً در چه محلی می افتد.

او باور دارد که حداقل دو جایگاه در ژنهای  UBASH3A و TRIM3 یافته است، که با این موضوع مرتبطند . تحقیقات اولیۀ او از طریق مقایسۀ ژنوم 7 نوجوان چاق و 7 نوجوان لاغر و یافتن نقاطی که حداکثر تفاوت در آنها دیده شد، انجام گردید، او دو جایگاه را با بیشترین تفاوت یافت، سپس این تفاوتها را طبقه بندی کرد و در مطالعۀ بزرگتری که در آن 46 نوجوان چاق با 46 نوجوان لاغر شرکت کردند.همان جایگاهها را در 6 ژن اصلی بررسی کرد و مجدداً نتیجه گیری نمود که طرح متیلاسیون ژن UBASH3A و TRIM3 در افراد چاق با لاغر تفاوت دارد.

دکتر wang در حال حاضر می خواهد مشخص کند که آیا چربیها سبب تغییراتی در DNA می شوند یا برعکس تغییرات DNA سبب ایجاد چربی بیشترو چاقی می گردد. سپس می خواهد بداند آیا این تغییرات سبب عملکرد ناصحیح سیستم ایمنی در افراد چاق می گردد؟

او می گوید: از آنجائیکه چاقی همیشه به این بیماریها نمی انجامد، ما باید بتوانیم راهی نه تنها برای مداخله در این مراحل بلکه برای شناسایی افرادی که بیشتر در معرض خطر هستند ، بیابیم. فاکتورهایی نظیر تناسب اندام، مشکل بدن و عوامل محیطی احتمالاً در پیشگویی ابتلأ به این بیماریها مهم هستند.

منبع: www.sciencedaily.com